Pop-upcollege: Opwinding in Den Haag! De ‘vergissing van Troelstra’

Verdieping
Pop-upcollege: Opwinding in Den Haag! De ‘vergissing van Troelstra’
Pop-upcollege: Opwinding in Den Haag! De ‘vergissing van Troelstra’

Spijker je politieke kennis bij!

Den Haag is het politieke hart van het land, ook 100 jaar geleden was dit al zo. In deze tijd van onrust en demonstratie hield sociaaldemocratisch leider Pieter Jelles Troelstra een vlammend pleidooi voor de socialistische revolutie. Op 11 november 1918 in Rotterdam en een dag later in de Tweede Kamer in Den Haag. Maar snel kwam de tegenbeweging op 18 november tot een hoogtepunt in een enorme georganiseerde demonstratie op het Haagse Malieveld. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana werden door een grote menigte toegejuicht. Het volk leek in grote meerderheid achter de monarchie en de democratie te staan. In ieder geval ontbrak het draagvlak voor een socialistische coup tegen de parlementaire democratie. Troelstra had zich “vergist”.

Het waren belangrijke tijden voor de democratie. Een jaar eerder, in 1917 werd het algemeen mannenkiesrecht ingevoerd. Kort daarop, in 1919, volgde het algemeen vrouwenkiesrecht. Dit college laat je nadenken over wat nu ‘echte’ democratie is: goede regels maar ook meedoen en overtuiging. En dat allemaal in Den Haag!

Overigens vind je op site van de Universiteit Leiden ook meer informatie over het pop-upcollege: https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2018/10/pop-upcollege-vergeten-revolutie-1918

Mede-organisator: Universiteit Leiden

Koop tickets

Andere avonturen

Hoe (rijk) ben je echt?

Muziek Verdieping Creatief Entertainment

Fotomuseum Den Haag

20:45-21:15, 21:30-22:00

Per limousine tussen Centrum en Fotomuseum

Bekijk activiteit

Flaming Outsider Art

Tentoonstelling

Zinderin Kunst

Doorlopend programma

Vurige expositie van keramiek en schilderijen

Bekijk activiteit

Amalia van Solms spreekt

Verdieping Entertainment

Galerij Prins Willem V

Doorlopend programma

Amalia van Solms wacht op je vannacht!

Bekijk activiteit